U petak, 10. 9. 2021. u koprivničkom gradskom parku održana je završna svečanost „Olimpijade čitanja“ 2021. Zb" /> Završna svečanost Olimpijade čitanja 2021. s najboljim rezultatima u proteklih 6 godina provođenja - Olimpijada čitanja 2024. - Koprivnica
Disable Preloader

Novosti

U petak, 10. 9. 2021. u koprivničkom gradskom parku održana je završna svečanost „Olimpijade čitanja“ 2021. Zbog epidemioloških mjera održana je u dvije grupe, a sudjelovalo je 158 djece, njihovi roditelji, učitelji i knjižničari. Svečanosti su nazočili i predstavnici Grada Koprivnice koji su ujedno uz Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ i suorganizatori završne svečanosti. Prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž i Dario Jembrek, pročelnik Službe ureda gradonačelnika. Program je vodila jedna od najmlađih ambasadorica čitanja koprivničke knjižnice Karolina Điko, učenica 7. razreda osnove škole „Antun Nemčić Gostovinski“. „Olimpijada čitanja“ projekt je Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica koji na inovativan način potiče djecu da čitaju knjige, da čitaju iz užitka te da prepoznaju knjižnice kao zanimljivo mjesto za stjecanje znanja i novih spoznaja. Pokrenut je 2016. godine, a namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. U 2021., godini čitanja zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske napravljen je novi dizajn promo materijala i web stranica projekta za koje su zaslužni ilustrator Tomislav Zlatić i tvrtka Pikant.


 Ovogodišnja Olimpijada čitanja provodila se od 18. 6. do 31. 8. 2021. Prijavilo se ukupno 215 učenika, od koji je aktivno sudjelovalo njih 204, a podjednako su sudjelovali i djevojčice i dječaci. U nešto više od dva mjeseca sudionici su pročitali ukupno 2447 knjiga, najviše od kada se program provodi, 12 knjiga u prosjeku po sudioniku. U proteklih pet godina provođenja Olimpijade pročitano je ukupno 3876 knjiga. Prve godine provođenja pročitane su 3,2 knjige po sudioniku. Prosjek je u 6 godina porastao za 4 puta! Na mrežnoj stranici www.olimpijadacitanja.org upisalo se 110 djece, knjižničarke su predložile za čitanje 121 knjigu, tražilica knjiga, posebno prilagođena djeci korištena je 873 puta, a sudionici su ocijenili i recenzirali 196 knjiga. Ovaj web jedinstveni je takav online sadržaj za djecu u Republici Hrvatskoj putem kojeg ona mogu upoznavati književnost i komentirati je, međusobno si preporučiti knjige. Ujedno ovo je dobar pokazatelj i piscima da vide kako djeca doživljavaju njihove priče. Svi sudionici primili su diplome, a medalje su osvojili u kategoriji 1. razred, učenici sada 2. razreda: Anamarija Van Bregt  brončanu medalju (33 knjige), Ella Schuster srebrnu medalju  (41 knjiga) i David Kiš zlatnu medalju (72 knjige). U kategoriji 2. razred, učenici sada 3. razreda medalje su osvojili: Vida Klasa i Leon Filip Razman brončanu medalju (40 knjiga), Iva Petrović brončanu medalju (43 knjige) i Ena Jendrašic zlatnu medalju (50 knjiga). U kategoriji 3. razred, učenici sada 4. razreda medalje su osvojili:  Maja Horvatić brončanu medalju (57 knjiga), Leona Salajpal srebrnu medalju 62 knjige i Maria Milanović Vugrač zlatnu medalju (72 knjige). U kategoriji 4. razredi, učenici sada 5. razreda medalje su osvojili: Petar Lovasić brončanu medalju (22 knjige), Klara Kovačić srebro (27 knjige) i zlatnu medalju Tera Lacković (31 knjigu). Cjelokupni pobjednici ovogodišnje Olimpijade čitanja su Maria Milanović Vugrač i David Kiš, svako od njih pročitao je čak 72 knjige u nešto više od 2 mjeseca. Svim sudionicima i pobjednicima iskrene čestitke uputila je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž koja je također ambasadorica čitanja koprivničke knjižnice. Važno je naglasiti i da su ovaj puta sudjelovala i djeca iz drugih mjesta pa su se pored koprivničkih škola uključili i učenici iz Drnja, Novigrada Podravskog, Koprivničkog Ivanca i iz Svetog Đurđa.


Djeca i roditelji iskazali su veliko zadovoljstvo programom, a ovaj rezultat, najbolji u proteklih 6 godina provođenja, oduševio je i knjižničare. Djeca su bila motivirana za čitanje, a mnoga su zavoljela čitanje pa  i dalje dolaze u knjižnicu. Projektom se željelo skrenuti pozornost javnosti, posebice roditeljima djece niže osnovnoškolske dobi na važnost poticanja čitanja i stvaranja čitateljskih navika za razvoj svakog pojedinca te cijelog društva. Povećanjem rezultata iz godine u godinu možemo zaključiti da djeca sve boje prihvaćaju projekt i da rado sudjeluju. Time su poboljšali čitateljske vještine, upoznali više književnost i obogatili svoj rječnik. Boljim rezultatima provođenja učenici više čitaju s razumijevanjem, a korištenjem web stranice „Olimpijade čitanja“ razvili su i digitalne kompetencije. Ono što je također važno naglasiti je da se sudjelovanjem učenika u ovom projektu potiče čitanje u obitelji te se stvaraju pozitivne navike čitanja.
Natrag
scroll to top