Disable Preloader

Novosti

U srijedu, 14. 9. 2022. održana je završna svečanost sedme po redu „Olimpijade čitanja“. Ovaj program sve je uspješniji, a učenici su i ove godine bili vrlo motivirani te nadmašili sve rekorde.


Knjižnica i čitaonica « Fran Galović » Koprivnica organizator je ovog projekta koji se provodi od 2016. Ovogodišnja « Olimpijada čitanja » provodila se od 21. 6. do 31. 8. 2022. dok je završna svečanost bila organizirana 14.9. u koprivničkom gradskom parku.  Projekt je namijenjen djeci od 1. do 4. razreda osnovnih škola s ciljem da ih se motivira za čitanje iz užitka, da usavrše vještine čitanja i razumijevanja pročitanog te steknu bolje samopouzdanje kada krenu na jesen u školu. Projekt je postao vrlo popularan među djecom pa se svake godine sve više djece uključuje i postižu se sve bolji i bolji rezultati. Ideju za pokretanje ovog projekta dobili smo od prakse stranih zemalja poput poznatog Summer Reading Challenge-a ili Bralne značke. Prvotno je program bio namijenjen djeci koja pohađaju 3. razred osnovne škole, ali 2020. godine proširen je na djecu od 1. do 4. razreda. Zahvaljujući  potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske razvijena je web stranica www.olimpijadacitanja.org  s posebno dizajniranom tražilicom knjiga prema dobi i predmetima  te s mogućnošću komentiranja i ocjenjivanja knjiga od strane djece. Dječji knjižničari izrađuju popise knjiga po razredima, letke, dnevnike čitanja i vode evidenciju pročitanih knjiga. Ilustracije za web stranicu, bedževe i promo materijale izradio je poznati ilustrator Tomislav Zlatić, a web stranicu Damir Karić iz tvrtke Pikant. Na popisima knjiga za čitanje nalaze se i knjige za djecu s poteškoćama u čitanju.


I ove godine učenici su bili vrlo motivirani  i ponovno nas pozitivno iznenadili. Prijavilo se ukupno 216 učenika od 1. do 4. razreda. Aktivno ih je sudjelovalo 202, a pročitali su ukupno 3264 knjige što je više za 33% u odnosu na prošlu godinu. U prosjeku pročitano je 16 knjiga po sudioniku što je za 4 više u prosjeku uspoređujući s istim razdobljem prošle godine. Osam učenika pročitalo je više od 70 knjiga što je svako za istaknuti.


Na završnoj svečanosti koju je vodila Karolina Điko, učenica 8. razreda OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica koja je ujedno i ambasadorica čitanja koprivničke knjižnice, svim sudionicima dodijeljene su diplome, a najuspješnijima medalje. Medalje i priznanja uručila je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, a posebne nagrade primili su učenici koji su najviše komentirali knjige na web  stranici Olimpijade.


           


Ono što nas još više raduje je zadovoljstvo naših malih korisnika, stvaranje ljubavi prema knjizi i čitanju i podrška cijele obitelji i zajednice. Iznenađuje nas njihova motivacija, vještine crtanja koje primjećujemo u njihovim dnevnicima čitanja, mašta i komentari o pročitanim knjigama. Istaknimo i da se program od ove godine počeo provoditi u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci i u Narodnoj knjižnici Virje. Program financijski podupire Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Koprivnica.


 


POPIS POBJEDNIKA 2022.


1. razred:


3. mjesto Antonija Lovković - 44 knjige


2. mjesto Mata Pozder - 90 knjiga


1. mjesto Teo Valeš - 96 knjiga


 


2. razred:


3. mjesto David Kiš  - 79 knjiga


2. mjesto Emanuel Oberan - 80 knjiga


1. mjesto Lukas Horvat - 86 knjiga


 


3. razredi:


3. mjesto Ena Jendrašic - 61 knjiga


2. mjesto Iva Petrović - 66 knjiga


1. mjesto Vida Klasan - 75  knjiga


 


4. razredi:


3. mjesto Erik Žeželj - 32 knjige


2. mjesto Marija Oštrkapa - 53 knjige


1. mjesto Leona Salajpal - 72  knjige
Natrag
scroll to top